Skap en minnerik førjulstid med en kunstopplevelse

Store opplevelser blir ofte til gode minner som vi tenker tilbake på med glede. På Trondheim kunstmuseum finner du mange muligheter for å gjøre noe spesielt ut av førjulstiden.

Trondheim kunstmuseum er første stopp om du vil oppleve nasjonale og internasjonale kunstskatter, enten det er for å dele en god opplevelse med en venn – eller som en stund du kan nyte helt for deg selv.

Denne vinteren kan du oppleve verk fra to av landets største kunstnere i våre lokaler, både i Bispegata og i Gråmølna. Leonard Rickhards Før og etter solnedgang fyller hele andre etasje av Bispegata, mens Håkon Blekens Jeg har lenge gått ved din side fyller begge etasjene på Gråmølna. Med disse to utstillingene viser kunstnerne virkelig at de fortjener sin fremragende posisjon i det norske kunstfeltet.

Tilbakeblikk på et kunstnerliv

Leonard Rickhard omtales av vår egen Håkon Bleken som en ener. En rekke medier har anbefalt hans utstilling Før og etter solnedgang og gitt den strålende omtale. Hans billedverden er preget av oppveksten etter andre verdenskrig, med motiv som militærbrakker, kampfly og tverrsnitt av landskap og bygninger. Rickhards malerier er blitt kalt melankolsk og oppfattes ofte som gåtefull og på samme tid analytisk. Utstillingen fyller hele andre etasje i TKM Bispegata og står til 14. februar 2021.

Les mer om utstillingen her.

Håkon Bleken fyller begge etasjer på TKM Gråmølna med helt nye og noen eldre malerier. Utstillingen Jeg har lenge gått ved din side viser at Bleken i en alder av 91 år, stadig er en like aktiv kunstner og at han fremdeles har evnen til å engasjere og berøre. Bleken fører en samtale med kunsthistorien og ser tilbake på et langt kunstnerliv og byen Trondheim. Utstillingen åpner 21. november.

Les mer om utstillingen her.

Kunstbegeistring for alle

I Bispegata kan du også oppleve prosjektet Shtumer Alef, der kunstner Katinka Goldberg utforsker sine jødiske røtter, og hvordan flukt og krigsminner påvirker generasjoner som kommer etter. Prosjektet er også en kommentar til vår tid, når det er flere flyktninger i Europa enn noen gang siden andre verdenskrig. Les mer her.

Trondheim kunstmuseum har også en stor kunstsamling med en lang historie, og med mange kjente navn som Edvard Munch, Kitty Kielland, Adolf Tidemand, Hans Gude og mange flere. Samlingsutstillingen viser et utvalg og har tekster som setter verkene inn i sammenhenger fra historien og kunsthistorien. Les mer her.

Vil du ha med barna på en opplevelse på kunstmuseet, er førjulstiden ypperlig. Ta med et av museets skattekart og gå på jakt etter detaljer i Rickhards billedunivers. Gå sammen i samlingsutstillingen og se blant annet Adolf Tidemands maleri Norsk juleskik fra 1846. Hvilke juletradisjoner har vi fortsatt i dag, som vi kan finne i dette bildet? I desember arrangerer museet også juleverksted for store og små! Les mer her.

Trondheim kunstmuseum har to visningssteder i sentrum, TKM Bispegata ligger ved siden av Nidarosdomen og TKM Gråmølna på Nedre Elvehavn ved Solsiden kjøpesenter. Inngangsbilletten er gyldig for ett besøk på hvert sted i løpet av 7 dager.

Åpningstider

Onsdag: 12-20 (TKM Gråmølna 12-16)

Torsdag – søndag: 12-16

Museene i Sør-Trøndelag

Havnegata 12

7010, Trondheim

Tlf. 736 04 100

Hjemmeside