Opplev ekte trøndersk julestemning

Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Ingenting er som en koselig adventstid sammen med familie og venner. I desember inviterer Museene i Sør-Trøndelag til tradisjonsrik førjulsstemning for både små og store i Trondheim.

Julefeiringen i Trøndelag har gått i arv fra generasjon til generasjon, men ser vi helt tilbake til 1700-tallet var det store forskjeller på levestandard og måter julen ble feiret på.

Historisk Jul på Sverresborg

På Sverresborg Trøndelag Folkemuseum blir julen satt i et historisk perspektiv når de inviterer til Jul på Sverresborg første helgen i advent.

- Det er mye spennende som skjer hos oss denne helgen, både for barn og voksne som er glad i historie og jul. Vi julepynter museets gårdstun og bygårder, og viser julen i et kulturhistorisk perspektiv i våre utstillinger. Vi har også morsomme juleforberedelser som barna kan være med på, forteller museumsdirektør, Brynja Birgisdottir.

Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Fattigmannens jul og de rikes julebord

I museets mange gårdstun vil du møte en guide utkledd tidsriktig, og som forteller deg om hvordan julen ble feiret på den tiden. I byavdelingen kan du besøke de rike og fornemme, og du kan gå inn i stuen å oppleve herskapets julefeiring.

- Jeg anbefaler folk å ta turen til Engeljordstua, der du får møte bonden med sin kone, og høre de fortelle om julefeiringen sin. Du vil oppleve en stor kontrast om du også besøker rikmannsfamilien på Gramgården, hvor det gjøres klart til julebord, forteller Birgisdottir.

Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Den 8. og 15. desember kan du bli med på museets historiske julevandring. Dette er en helt spesiell omvisning med historiker Terje Bratsberg, som forteller om juletradisjoner i gode gamle dager. Julevandringen starter kl. 13 begge dagene.

Julebasar og besøk hos Snekker Andersen

Vil du sette barna i ordentlig julestemning, bør du ta de med på snekkerverkstedet til selveste Snekker Andersen. Det anbefales også å dra på juleforberedelser i Danielsveita, der barna blant annet kan skrive en ønskeliste til julenissen!

Foto: Harald Øren.

- Og de voksne, de kan gå på julebasar i grendehuset på Skogheim. Her blir det lotteri, flotte premier, gode kaker og musikk. Det blir veldig koselig, meddeler Birgisdottir.

- Folk er ofte tidlig ute med å bestille selskapslokalene og bord. Jeg vil anbefale alle å booke bord, spesielt i helgene i førjulstiden, sier Skjefte.

Når du først er på førjulsfeiring på Sverresborg, bør du også ta turen til julemarkedet. Her finner du boder som selger hjemmelagde kvalitetsprodukter, klær, smykker, kunst og interiør og lokal mat. Her har du en unik mulighet til å kjøpe flotte og personlige julegaver til de du er glad i.

Her blir det lotteri, flotte premier, gode kaker og musikk.

BRYNJA BIRGISDOTTIR

Nyt lukten av bålmat, hjemmebakst, brente mandler og julegløgg – og bli med på en tidsreise du sent vil glemme. Du kan oppleve Jul på Sverresborg 31. november – 1. desember.

Se hele programmet for julefeiringen på Sverresborg Folkemuseum her.

Sjokoladeverksted på Ringve Musikkmuseum

Tradisjonen tro blir det familiedag på Ringve Musikkmuseum i år også. I over tjue år har museet invitert til en minneverdig dag fylt med juleglede – i musikkens ånd. Denne dagen får barna muligheten til å leke seg med instrumenter og musikk med en julete vri.

På Ringve Musikkmuseum får barna muligheten til å leke seg med instrumenter. Foto: Ringve Musikkmuseum

- Vi fyller museet med masse spennende juleaktiviteter. Det blir tradisjonsrikt og hyggelig for de voksne også, med julegrøt og jazzmusikk i kafeen – og ute blir det julemusikk med Lade Skoles musikkorps, forteller Jorunn Mo ved Ringve Musikkmuseum.

En spesielt artig aktivitet for barna er å bli med inn i sjokoladeverkstedet. Her får de være med å støpe egne sjokolader, og de kan bli med på å lage egne instrumenter av gjenbruksmaterialer.

Foto: Harald Øren.

Ute i den botaniske hagen kan du også ta deg en runde med hest og slede i vinterkulden, og inne kan du varme deg med gløgg og pepperkaker.

Her kan du lese mer om juleprogrammet på Ringve Musikkmuseum.

Koselig førjulsfeiring på Museet Kystens Arv

Museet Kystens Arv i Stadsbygd på Fosen på den andre siden av Trondheimsfjorden, er et av landets fineste museer, med eget aktivt båtbyggeri og en av landets største samlinger med klinkbygde råseglbåter. Her inviteres det til et intimt og koselig julemarked den 7.- 8. desember. Det blir underholdning og barneaktiviteter, i tillegg til salg av hjemmebakte potetlefser, forskjellig håndarbeid, fantastisk sjokolade fra Søtt & Sånt, og hjemmelagde urteprodukter fra Heggli Urtehage. Du kan til og med få bli med å se hvordan julegrisen blir partert.

Foto: Museet Kystens Arv

- Vi er opptatt av å vise frem det Fosen har å by på av kortreiste produkter, så alt som selges av hjemmebakst og andre produkter er dyrket og laget her på Fosen, forteller Lise Haugnes Lysheim fra Museet Kystens Arv.

Les mer om julemarkedet på Museet Kystens Arv her.

Museene i Sør-Trøndelag

Havnegata 12

7010, Trondheim

Tlf. 736 04 100

Hjemmeside