Kortreist, kontinental matglede i lune omgivelser

Trondheim har de siste årene fått ry som landets mathovedstad og det med god grunn. Her kan du nyte førsteklasses mat på spisesteder som er opptatt av høy kvalitet og prisbelønnede lokale råvarer. Noe av det beste vi vet er når råvarene serveres i internasjonal drakt, som italienske og franske retter med både kjente og nye vrier.

Er du i Trondheim, anbefaler vi å ta turen til en av spisestedene som har vært med på å bygge opp den kvalitetsbevisste matbyen – italienske Frati. Den folkekjære restauranten åpnet dørene i 1973 og med det fikk byen sin første smak på ekte italiensk kokkekunst. Nesten 50 år senere er Frati mer levende enn noensinne, restauranten har fått nye lokaler ved Torvet og er noe nær en institusjon i Trondheim.

En italiensk familiebedrift

Restauranten er kjent for sine fristende appetittvekkere og velsmakende retter, krydret med topp råvarer, livsglede og trivelige mennesker.

- Frati er flaggskipet vårt. Her serverer vi pizza, pasta, kjøtt og fisk i lune lokaler hvor alt er lagt til rette for at du skal senke skuldrene og nyte øyeblikket, sier eier Michael Minervini.

Minervini er en av matbyen Trondheims største profiler. I tillegg til Frati står han bak en rekke andre populære spisesteder. Selv om hver av dem har sitt tydelige uttrykk, har de alle noen fellestrekk som Minervini er stolt over: Sjel, kvalitet og gode råvarer.

Lune franske fristelser

Minervini har mer enn italiensk matglede å by på. Midt i Trondheims paradegate Munkegata finner du Le Bistro. Der er det franske godbiter som står på menyen, og stemningen tar deg rett inn i en parisisk bistro.

- Her byr vi på klassisk og smakfull fransk mat i en deilig atmosfære. Den perfekte plassen for å senke tempoet og finne hvilepulsen i en hektisk førjulstid, sier Minervini.

En perle i den historiske bryggerekka

Vil du ha et litt røffere biff- eller grillmåltid er AiSuma stedet for deg. Restauranten holder til i Trondheims ikoniske bryggerekke, hvor restaurantlokalene er en attraksjon i seg selv. Her kan du sitte med utsikt mot Nidelva og nyte førsteklasses kjøtt eller noe middelhavsinspirert fra den nye menyen. Lokalene er fra 1700-tallet, og her har Minervini skapt en helt egen lunhet gjennom å kombinere bryggestilen og det gamle treverket med moderne detaljer.

- Hos Aisuma er kokkene ambisiøse, men aldri jålete. AiSuma er en ekte grillrestaurant. Hvis du er på utkikk etter et ekstra godt kjøtt- eller fiskemåltid, er dette stedet for deg, sier Minervini.

Nybakt bakeri

Restauratørens aller nyeste konsept finner du i hjertet av byen, midt på selveste Torvet. Hevd Håndverksbakeri har tatt med seg det beste fra nordisk, italiensk og fransk bakekunst til Trondheim. Med på laget er Emanuele Spreafico, italieneren som nylig er kåret til Norges beste baker. Fra kafébordene på Hevd kan du følge Spreafico og hans bakere forvandle deig til deilige delikatesser, til noe som kommer til å smake helt himmelsk uansett om du har lyst på en nybakt kanelbolle til kaffen eller håndverksbrød til frokosten hjemme.

Unik julestemning

Frati er en familiebedrift og Minervini har hjulpet til på kjøkkenet nærmest hele livet sitt. Han forteller at jula er en helt spesiell tid for ham og restaurantbransjen i Trondheim.

- Det er en fantastisk tid å jobbe i. Julestemninga i Trondheim er helt unik og en høytid for å spise ute, så det er hektisk og mye jobb for oss i bransjen. Men det er utrolig trivelig å få besøk av blide folk i julemodus, sier Minervini.

Et lite tips på tampen: Det anbefales å booke bord i førjulstida. Det kan du enkelt gjøre ved å besøke fratigruppen.no. Her finner du komplett oversikt over alle restaurantene Minervini og gjengen driver i Trondheim.

Fratigruppen

Hjemmeside