Historisk jul og magiske øyeblikk på Sverresborg

Hvis du leter etter den gode, gamle julestemningen, bør du ta turen til Sverresborg Folkemuseum. Her kan du reise tilbake i tid og være med på mange tradisjonsrike aktiviteter for både store og små. Kanskje er det akkurat her julegleden blir skapt hos de små?

Tidligere har Jul på Sverresborg vært arrangert en helg, men på grunn av situasjonen i år, går arrangementet nå de tre første helgene i advent, med variert innhold.

Ingen av helgene blir helt like, men det finnes mange fellestrekk. Lukten av brente mandler, julegrøt i lavvoen, korsang og julemusikk. Julestemningen er med andre ord nesten en garanti for både store og små!

På Sverresborg Trøndelag Folkemuseum blir julen satt i et historisk perspektiv, og det er mye spennende som skjer. Og som alltid blir museets gårdstun og bygårder pyntet slik at du virkelig kan oppleve julen som den var før i tiden.

Fattigmannens jul og de rikes julebord

I museets mange gårdstun vil du møte en guide, som er tidsriktig kledd, og som forteller deg om hvordan julen ble feiret på den tiden.

Tar du turen til byavdelingen kan du besøke de rike og fornemme, og du kan til og med gå inn i stuen og oppleve herskapets julefeiring.

Du bør også ta turen til Engeljordstua. Der du får møte bonden med sin kone, og høre de fortelle om julefeiringen sin. Du vil oppleve en stor kontrast om du også besøker rikmannsfamilien på Gramgården og deres overdådige julebord, eller tar turen innom Adolf Øiens luksuriøse leilighet.

Gårdsidyll og julespill

Vil du sette barna i ordentlig julestemning, bør du ta dem med på snekkerverkstedet. Det anbefales også å dra på juleforberedelser i Danielsveita.

Der kan barna blant annet skrive en ønskeliste til julenissen, eller besøke Borghild og Gunnar i colonialen. Her får du kjøpt drops, adventskalendere og mye annet godt.

Dere kan også besøke gården Nesset. Her blir dere møtt til pyntet juletre og opptent grue. Her kan du lære mye om juleforberedelser i gamle dager.

Fjøsnissen er ute og gjør rampestreker mens bonden skal lage julegrøt for første gang. Bli med og se om fjøsnissen klarer å hjelpe bonden med å lage skikkelig julegrøt. Julespillet går flere ganger om dagen.

Unike gaver og historisk julevandring

Museumsbutikken blir selvsagt også åpen og her kan du kjøpe unike julegaver. Du finner et utvalg av klassisk norsk håndverk og design av høy kvalitet, og fine julegaver til barn, foreldre, besteforeldre, venner og kolleger.

Du kan oppleve Jul på Sverresborg 28. og 29. november, 5. og 6. desember og 12. og 13. desember. Museet er åpent fra klokken 11.00 til 17.00.

Vi tar smittevern på alvor og har derfor et begrenset antall billetter. Vi anbefaler at du kjøper billett på forhånd via vår hjemmeside.

Hvis disse dagene ikke passer for deg, så kan du også finne den gode julestemningen utenom helgearrangementene. Vi har faste tirsdagsomvisninger med varierende tema. Tirsdag 8. og 15. desember kan du bli med på museets historiske julevandring. Dette er en helt spesiell der du kan lære om juletradisjoner i gode gamle dager. Disse julevandringene starter klokken 13.00.

- Her kan du se hele programmet til Jul på Sverresborg!

- Her kan du bestille billetter til Jul på Sverresborg!

- Vil du vite mer om Jula på Sverresborg? Klikk her!

Museene i Sør-Trøndelag

Havnegata 12

7010, Trondheim

Tlf. 736 04 100

Hjemmeside